Tips voor een betere poetstechniek

  • door

We doen het inmiddels op de automatische piloot, het poetsen van onze tanden. Omdat we het zo vaak doen, zou je zeggen dat we inmiddels allemaal professionele tandenpoetsers zijn. Toch valt dit toch vaak vies tegen, ook die techniek van jou waarschijnlijk minder grondig zijn dan dat je denkt! Hier een paar tips over hoe de beste technieken die we kunnen toepassen op ons gebit.

Omdat we zo vaak tandenpoetsen, maken we ons vaak schuldig aan het volgen van een bepaalde routine. Je begint bijvoorbeeld altijd de bovenkaak aan de rechterkant te poetsen. Zulke gewoontes kunnen ervoor zorgen dat jij voortdurend bepaalde plekken overslaat en daar dus niet goed genoeg poetst. Op lange termijn zijn die routines niet goed voor het gebit. Probeer daarom te variëren met de poetstechniek. De aanbevolen tijd om te poetsen is twee minuten. Toch maakt het eigenlijk niet uit hoe lang je poetst. Als je poetstechniek maar goed is, dat maakt nou echt het verschil!

We willen onze tanden grondig poetsen. Dit betekent echter niet dat we zo hard mogelijk moeten schrobben. Dit is vaak niet nodig, omdat de viezigheid die op tanden zit niet moeilijk weg te krijgen is. Het gebruiken van een zachte tandenborstel is daarom beter, ook voor het glazuur en jouw tandvlees.

De beste manier van poetsen is om iedere tand en kies individueel te poetsen met ronde bewegingen. Dit is eenvoudiger wanneer je een elektrische tandenborstel gebruikt. Dan hoef je de borstel alleen te verplaatsen en licht te drukken. Je kunt het beste van het tandvlees naar de tand poetsen. Zo zorg je ervoor dat de bacteriën niet achter kunnen blijven op je tandvlees. Vergeet ook niet om de tong te reinigen. Op de tong hopen zich vaak veel slechte bacteriën op.